A kommunizmus valódi hozzáállása a melegekhez

A lent idézett cikk lényege:

Az indiai Új-Delhiben megjelenő The Asian Age című napilap egyik decemberi számában közzétett egy idézetet egy idősebb maoista vezetőtől, Dev Gurungtól. Ő korábban a Nyugat-nepáli maoista milícia parancsnoka volt, jelenleg a helyi kormány minisztere. Gurung szerint „a szovjet uralom alatt nem voltak homoszexuálisok a Szovjetunióban. Most, hogy a kapitalizmus felé haladunk, a homoszexuálisok is felbukkantak, tehát a homoszexualitás a kaptializmus terméke. A szocializmusban ilyen probléma nem létezik.”

Fontos: „A szovjet uralom alatt nem voltak homoszexuálisok a Szovjetunióban.”

Nepál maoista támadása a melegek ellen

írta Doug Ireland

2007. 04. 19.

A múlt hónapban történt nepáli kettős emberrablás ténye alátámasztja a himalájai nemzet szexuális kisebbségeinek folytatódó üldöztetését. Két nőt raboltak el, akiket leszbikussággal vádoltak.

A népi demokrácia mozgalma tavaly véget vetett az ország monarchiája autokrata uralmának, azonban Nepál LGBT-i, köztük számos meti (transzvesztita vagy transszexuális férfi) még mindig az ország maoistáinak erőszakos üldözéseinek célkeresztjében áll.

Tavaly novemberben a maoista gerillák aláírták a békeszerződést, ami véget vetett az általuk vezetett véres, évtizedes polgárháborúnak. Csatlakoztak az átmeneti kormányhoz, és e hónap elején a 16 minsztériumból hatot kaptak meg a kabinetben, melynek vezetője a 85 éves G. P. Koirala miniszterelnök. Ő a Hétpárti Szövetség, vagyis Nepál legnagyobb politikai formációjának elnöke.

A békeegyezmény előtt a metik elleni legtöbb erőszakot a nepáli rendőrség követte el, de nemrég sok metit magukat maoistának valló férfi bántalmazott” – írta Sunil Pant, nemrég az Egyesült Királyság Gay News című újságjában. Pant a Nepáli Kék Gyémánt Társaság alapítója és igazgatója, egy olyan szervezeté, amely az ország LGBT-jogaival és AIDS-megelőzésével foglalkozik.

A maoisták nem csak a metiket támadják, ahogy azt a két fiatal leszbikus nő elrablása is mutatja. Március 2-án egy 16 éves lányt és egy Sarita C. nevű 20 éves nőt vett őrizetbe a nepáli maoisták Kommunista Pártjának kádere. A Kék Gyémánt Társaság szerint az intézkedés alapja az a gyanú volt, miszerint a két nő szexuális viszonyt folytatott. A két nőt fél napig egy sunsari maoista táborban tartották fogva, kegyetlen vallatásnak vetették alá őket homoszexualitásukkal kapcsolatban, és azt mondták nekik, „vérvizsgálatot kell végezniük rajtuk hogy ellenőrizzék, leszbikusok-e.”

A tinédzser családja több alkalommal is erőszakot alkalmazott a pár ellen, és azt követelte a maoistáktól, hogy intézkedjenek ellenük. Ez volt a pár második elrablása: 2006. végén elfogták őket, és a Morang kerület maoista táborába hurcolták, ahol mindenféle – homoszexuálisakra irányuló – gúnynévvel illették őket (pl. chakka), és arra utasították őket, hogy csatlakozzanak a maoistákhoz katonaként, mert az majd „heteroszexuális életre” vezeti őket.

A pár nem volt hajlandó fegyvert fogni, ezért megvonták tőlük az élelmet, és naponta megverték őket. Egy hónap után sikerült megszökniük.

Az Egyesült Királyság Diva című leszbikus magazinja nemrég beszámolt róla, hogy Nepál patriarchális kultúrájában – ahol csak a felnőtt nők 25%-a tud írni vagy olvasni, szemben a férfiak 55%-ával – a leszbikusok (másnéven mitinik) „hatalmas problémákkal kénytelenek szembenézni. A legtöbbjüket házasságba kényszerítik. Ha a szexualitásukra fény derül, kitaszítják és bántalmazzák őket.”

A magazin idézett egy nepáli mondást, miszerint „A tyúk ne károgjon”.

Nepál maoista vezetői mostanában egyre több homofób megnyilvánulást tesznek. Januárban maoista káderek jártak házról házra Nepál fővárosában, Katmanduban. Arra utasították a tulajdonosokat, hogy ne adjanak ki szobát melegeknek – mondja a Daily News and Analysis című Mumbai (India) székhelyű lap. Az újság szerint Sagar (néhány nepáli csak egy nevet használ), Katmandu korábbi maoista katonai parancsnoka azt mondta, a homoszexualitás „egy aberrált tevékenység, ami negatív hatással lehet a társadalomra”. A lap beszámolt róla, hogy a maoisták, „akik kampányolnak a poligámia, poliandria, hűtlenség és részegség ellen is, zéró toleranciát mutatnak a homoszexualitás felé.”

Az indiai Új-Delhiben megjelenő The Asian Age című napilap egyik decemberi számában közzétett egy idézetet egy idősebb maoista vezetőtől, Dev Gurungtól. Ő korábban a Nyugat-nepáli maoista milícia parancsnoka volt, jelenleg a helyi kormány minisztere. Gurung szerint „a szovjet uralom alatt nem voltak homoszexuálisok a Szovjetunióban. Most, hogy a kapitalizmus felé haladunk, a homoszexuálisok is felbukkantak, tehát a homoszexualitás a kaptializmus terméke. A szocializmusban ilyen probléma nem létezik.”

Mi több, Amrita Thapa, a maoista nők szövetségének titkára a 2006. márciusi nemzeti konferencián kijelentette a résztvevőknek, hogy a homoszexuálisak természetellenesek, és „beszennyezik” a társadalmat. A Human Rights Watch ezen a héten felhívást tett közzé az LGBT-emberek maoisták általi üldözésének befejezésére. Egy április 16-án a Nepáli Nő-, Gyermek- és Társadalomjóléti miniszternek címzett levelében a HRW LGBT-ügyek részlegének igazgatója, Scott Long azt írta, „rendkívül aggályos a Nepáli Maoista Kommunista Párt által szított melegellenes közbeszéd és erőszak, amely alapján vélt szexuális irányultságuk vagy szexuális autonómiájuk gyakorlása miatt vesznek célba embereket.”

Felidézve a két meggyanúsított leszbikus esetét, Long azt mondta, „ez csak egy a számos dokumentált esetből, amelyben nepáli leszbikusokat, melegeket és metiket tartóztattak le, illetve vertek és erőszakoltak meg az elmúlt hét évben. Emellett ez alkotja a gyerekjogok maoisták általi elnyomásának egy részét.” (Februárban a HRW készített egy jelentést „Gyermekek egyenruhában: A nepáli maoisták gyermekkatonái” címmel, amely bemutatja, mennyire elterjedt, hogy a maoisták gyerekeket soroznak be katonának.)

Az LGBT-aktivista Pant és a Kék Gyémánt Társaság (BDS) New Yorkban, május 1-jén kapja meg a Felipa de Souza-díjat, amelyet a Nemzetközi Meleg és Leszbikus Emberjogi Bizottság (IGLHRC), amiért „bátran és hatásosan” tevékenykedő civil csoportként működnek az LGBT-jogok érdekében. Pant 2001-ben alapította a BDS-t, és a csoport szerint már 40.000 nepáli LGBT-ember van az adatbázisában, valamint több, mint 10.000 aktív támogatója van.

2004 júniusában a BDS megrendezte az ország történelmének első LGBT-tüntetését, hogy tiltakozzon a rendőrségi zaklatás és brutalitás ellen, de a rendőrség kegyetlenül felszámolta a demonstrációt. A következő hónapban a nepáli rendőrség 39 BDS-tagot és metit tartóztatott le „perverzió terjesztésének” vádjával. Az eset nemzetközi felháborodást váltott ki. Ez év januárjában a csoport megszervezte Nepál első LGBT-konferenciáját, amelyen központi szerepet kapott a nyíltan meleg és nyíltan HIV-pozitív Edwin Cameron, Dél-Afrika Legfelsőbb Fellebbviteli Bíróságának egyik bírója.

A BDS, az ország más emberjogi csoportjaival közösen jelenleg megpróbálja elérni, hogy az új Nepáli Alkotmányba az LGBT-emberek jogainak védelme is bekerüljön. A törvényjavaslatot egy különleges törvényhozó testület fogja elbírálni, amelynek tagjait júniusban választják meg. Pant azonban múlt héten elmondta az IGLHRC-nek, hogy „a főbb politikai pártok nem veszik komolyan a problémáinkat, és ez azt jelenti, hogy keményebben kell dolgoznunk, hogy meggyőzzük őket.”

A BDS elkeseredetten próbál adományokat gyűjteni, hogy továbbra is folytatni és bővíteni tudja a munkáját az üldözött LGBT-emberek védelmében.

Több információért látogasd meg a BDS weboldalát:

http://www.bds.org.np/

Doug Ireland elérhető blogján, a DIRELAND-en keresztül:

http://direland.typepad.com/direland/

Forrás: http://www.thirdsex666.josru.com/the-real-attitude-of-communism-towards-gays/

Kategória: A kommunizmus halála | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.