Daemon

Annyi mindent pusztítottak, torzítottak el az ellenséges vallások. A Daemon/Daimón/Démon eredeti jelentése: “A görög mitológiában az emberek és az Istenek között álló szellem. A Daemonok, mint amelyik Szókratészt vezette, tanácsadóként és oltalmazóként működnek.”

A Démont és a Daemont egykor felcserélhetők voltak. Az előbbi a középkori latinból érkezett az angol nyelvbe, míg az utóbbi a klasszikus latinból. A legkorábbi ismert említés Szókratésznál Daemon alakban fordul elő, ő volt “kísérő, segítő, vagy belül lakozó szelleme; géniusza”. Ezt nagyjából a 14. századig használták. Nem sokkal később a “démon” kifejezés jelentése “gonosz szellem” lett, annak hatására, hogy a Biblia a szó több változatát is használta. A görög formát a héber “urak, bálványok”, illetve “a szőrösek (satyrok)” fordításaként használták. Wyclif volt az, aki görögről gonosz léleknek, ördögnek fordította angolra. Így jelent meg a “Démon” szó gonosz jelentése. A 16. század vége felé az általános természetfeletti jelentést a daemon formával jelölték, míg a gonosz jelentésű forma a démon maradt.

Az Encyclopedia Britannica 1973-as kiadása szerint:

“Görög kifejezés egy természetfeletti erőre. Hésziodosz korában az Aranykor halottjai daemonok lettek, és a későbbi filozófiai elmélkedések az Isteneknél alacsonyabb, az embereknél magasabb rendű lényeknek képzelte őket. A keresztények ennélfogva a Pogány Istenek tetteit daemonoknak tulajdonították, akiket bukott angyalokkal azonosítottak.”

A kereszténység térhódításával az Eredeti Pogány Istenek szörnyekként éltek tovább. A fenti idézet az Encyclopedia Britannicából azt állítja, a Daemonok alacsonyabb rendűek az Isteneknél. Ez részben igaz az emberi hibridek (Félistenek) esetében, akik spirituálisan és fizikailag is halhatatlanok lettek, és “természetfeletti képességekkel” rendelkeztek. A Goetia Démonai az Eredeti Pogány Istenek. Néhányuk, például Asmodeus, félisten.

Ez a kivonat a Katolikus Enciklopédiából igencsak árulkodó:

“Ugyanígy a görögök és rómaiak is imádták istenségeiket, és hitték hogy azok jók. De a keresztény írások kijelentik, hogy a Dzsentilek minden istene démon.”

Katolikus Enciklopédia: Ördögimádat

http://www.newadvent.org/cathen/04767a.htm

Forrás: http://www.angelfire.com/empire/serpentis666/Daemon.html

Kategória: Démonok | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s